De Week van het Korte Verhaal

Jaaaa – we zijn live! Dat waren we al een beetje maar nu ook officieel en niet geheel toevallig precies vandaag. Want van 14 t/m 21 februari vindt de zevende editie van de Week van het Korte Verhaal plaats, een initiatief van Linnaeus Boekhandel te Amsterdam. Aan deze week is de M.A. Biesheuvelprijs verbonden, voor het beste Nederlandstalige korte verhaal. Voor de gelegenheid plaatsten wij een verhaal van naamgever Maarten Biesheuvel, bekend om zijn speelse, surreële en tegelijkertijd diep ontroerende verhalen – zoals ‘De heer Mellenberg’, uit Biesheuvels debuutbundel In de bovenkooi (1972), waar hij meteen naam mee maakte. In dit verhaal ontmoet hij tijdens zijn verblijf in een psychiatrische inrichting de heer Mellenberg, in zijn ogen ‘een nuchter heerschap’:

‘Mag ik me even voorstellen?’ vroeg ik bedeesd, ‘ik ben God, Jezus en de Messias.’ ‘En ik ben Piet Mellenberg,’ antwoordde hij, ‘ik hoop dat je gauw beter wordt, want er is nooit een Messias geweest en er zal er nooit een zijn.’ ‘Ja maar,’ probeerde ik tegen te werpen. ‘Alle metaphysica behoort tot het terrein van de waanzin,’ zei hij, ‘het enige dat wij kennen is de echte werkelijkheid, hoe absurd zij ook moge zijn. Hoe is je gewone naam?’ ‘Maarten,’ zei ik, ‘maar noemt U me liever Jacob want ik heb een hoop goed te maken. Ik ben minstens achtduizend jaar oud.’ ‘Hoe oud ben je volgens je paspoort?’ vroeg de geleerde. ‘Eenendertig,’ antwoordde ik beschroomd. ‘Daar heb je het al,’ zei hij, ‘je moet rekening houden met vaste waarden beste jongen, die Burgerlijke Stand is ook niet gek.’

Lees dit verhaal