Over ons

Carver. Tijd voor een kort verhaal

Carver is een site voor het korte verhaal, genoemd naar een van de grootmeesters van het genre: Raymond Carver (1938-1988).

Het korte verhaal is dé oplossing voor de geringe aandachtspanne die we tegenwoordig allemaal hebben. Want hoewel veel Nederlanders volgens onderzoek aangeven meer literatuur te willen lezen, worden we dusdanig overspoeld door e-mails, deadlines en een druk sociaal leven dat de tijd voor een hele roman vaak simpelweg ontbreekt. Een kort verhaal is de remedie. Het vormt een welkome afwisseling voor social media en actualiteiten en laat zich goed lezen op onze mobiele schermen. Daarnaast leent het zich perfect om nieuwe literatuur te ontdekken.

‘De kritiek was lange tijd dat een lezer zich in een kort verhaal niet kan verliezen. Je begint met lezen en dan is het al afgelopen. Maar die kortheid is nu juist een voordeel. We pakken eerder onze telefoons dan een boek. We willen onszelf niet verliezen – we hebben geen tijd meer te verliezen’, schreef The Thelegraph al enkele jaren geleden in een bevlogen artikel over het genre. Wij sluiten ons hierbij aan. Alleen denken wij dat je je ook in het korte verhaal kortstondig kunt verliezen.

De populariteit van het genre groeit al jaren. Lydia Davis, Alice Munro en George Saunders wonnen grote prijze, dichter bij huis floreren literaire tijdschriften als Das Mag (inmiddels opgeheven, maar niet wegens gebrek aan belangstelling) en De Gids en uitgeverijen komen met reeksen verhalenbundels. Daarnaast is er een literaire prijs voor korte verhalen in het leven geroepen, de J.M.A. Biesheuvelprijs, en is er sinds 2012 de jaarlijkse Week van het Korte Verhaal.

Maar waar je voor muziek Spotify en iTunes hebt en voor journalistiek Blendle, was er in Nederland nog altijd geen digitaal platform waarop korte verhalen overzichtelijk en toegankelijk worden aangeboden.

Daarom is er nu Carver. Lang leve het korte verhaal!

 

Wat kunt u van ons verwachten?

– Nieuws rondom verhalenbundels
– Nieuws over evenementen
– Regelmatig nieuwe verhalen

 

Wie zijn wij eigenlijk?

Carver is een initiatief van Laura Weeda en Daan Zuijderland. Daan is de digitaal en technisch strateeg (van o.a. Digitaal Campage Bureau shakers), Laura is freelance redacteur, auteur en vertaler.

 

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Carver werkt onder andere samen met:

Week van het korte verhaal Read My WorldSchwob