Viet Thanh Nguyen

Viet Thanh Nguyen
Foto: BeBe Jacobs

Viet Thanh Nguyen is geboren in Vietnam en opgegroeid in de Verenigde Staten. Verhalen van zijn hand zijn verschenen in Best American Voices, TriQuarterly, Narrative en de Chicago Tribune. Ook is hij de auteur van het academische boek Race and Resistance. Hij doceert Engelse en Amerikaanse studies aan de Universiteit van Zuid-Californië en woont in Los Angeles. Zijn debuut De sympathisant won vele prijzen (waaronder de Pullitzerprijs) en stond wekenlang in de bestsellerlijsten.

Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Marmer De vluchtelingen (The Refugees), vertaald door Paul Bruijn. Nguyen vluchtte met zijn oudere broer en ouders als klein kind van Vietnam naar de VS. In een interview met Financial Times noemt hij zijn gezin ‘modelvluchtelingen’: ‘Mijn ouders waren respectabele kooplieden, mijn broer ging zeven jaar nadat hij zonder Engels te spreken in de VS was aangekomen naar Harvard en ik won de Pulitzerprijs [met zijn debuutroman De sympathisant in 2016]. We kunnen zo op een poster die verkondigt dat vluchtelingen Amerika great maken. (…) Maar het zou niet zo’n succes moeten vereisen om verwelkomd te worden.’

Met deze bundel wil hij de privileges van de witte man in twijfel wil trekken. De vrouwen met de zwarte ogen is het eerste verhaal uit de bundel, genoemd naar de vrouwelijke verhalenvertellers die Nguyen zich herinnert uit zijn jeugd in Vietnam. Het kostte Nguyen naar eigen zeggen 17 jaar en 50 versies om tot dit resultaat te komen.

Verhalen van Viet Thanh Nguyen op Carver: