T.C. Boyle

T.C. Boyle
Foto door Jamieson Fry

Thomas Coraghessan Boyle (1948, Santa Barbara, Californië) debuteerde in 1979 met de verhalenbundel Descent of Man en heeft inmiddels vijftien romans en meer dan honderd verhalen gepubliceerd. Boyle is zowel een zeer veelzijdig schrijver, die zich graag op het grensvlak begeeft van zwarte humor en ernst, als een begenadigd stilist. Om de woorden van Pieter Steinz in NRC te gebruiken: ‘Boyles zinnen hebben een superieure cadans die samen met de spannende plot vele van zijn romans tot pageturners maakt.’

Voor zijn derde roman World’s End, die deels speelt in zeventiende-eeuws Nieuw Amsterdam, kreeg hij in 1988 de Pen/Faulkner Prize. Ook zijn korte verhalen vallen geregeld in de prijzen: hij won zesmaal de O.Henry Award for Short Fiction. In Nederland verschijnt zijn werk bij uitgeverij Ambo|Anthos.

T.C. Boyle (Tom voor vrienden) woont in Santa Barbara, in een huis dat is ontworpen door de beroemde architect Frank Lloyd Wright (1867-1959). Boyles bekende en verfilmde roman The Women (2004) is een gefictionaliseerde biografie van Lloyd Wright, aan de hand van vier verschillende relaties met vrouwen.

Bezoek hier Boyles officiële website. Lees vooral het autobiografische essay ‘This Monkey, My Back’, waarin hij zijn verslaving aan het schrijven uit de doeken doet.

Mia Martin vertaalde verhalen van Ali Smith, Jonathan Safran Foer, Carson McCullers en, samen met Nicolette Hoekmeijer, van T.C. Boyle, Joe Brainard, Laura Riding en Grace Paley voor de tijdschriften De Tweede Ronde/Kort Verhaal en Tortuca.

Nicolette Hoekmeijer vertaalde onder meer romans van Toni Morrison, Nathan Englander en Edward St Aubyn en, samen met Mia Martin, verhalen van T.C. Boyle, Joe Brainard, Laura Riding en Grace Paley. Daarnaast is ze een van de organisatoren van de jaarlijkse vertalersgeluktournee en docente aan de Vertalersvakschool in Amsterdam.

Verhalen van T.C. Boyle op Carver: