Raymond Carver

Raymond Carver

Raymond Carver (1938 – 1988) studeerde creatief schrijven aan het Chicago State College bij auteur John Gardner en later aan de Universiteit van Iowa. Vervolgens leverde hij met verhalen over eenvoudige mensen bijdragen aan vooraanstaande tijdschriften, zoals The New Yorker en Esquire. Hij schreef in een nuchtere, droge, laconische, maar sterk suggestieve stijl, waaraan ook zijn eindredacteur bij Esquire Gordon Lish een groot aandeel had. Lish permitteerde zich zelfs grove inkortingen, die de stijl van Carver terugbrachten tot een soort van literair minimalisme. Veel van zijn verhalen werden relatief laat na hun verschijnen gebundeld. Het meest bekend is Cathedral uit 1984, in het Nederlands vertaal door Sjaak Commandeur, zowel in Carvers oorspronkelijke versie als in de door Lish geredigeerde -ingekorte- uitgave.

Het titelverhaal uit Cathedral is typerend voor Carvers stijl, thematiek en werkwijze. Een getrouwd stel krijgt bezoek van een blinde man, een vroegere kennis van de vrouw. De man zit niet echt op dit bezoek te wachten. Na een ongemakkelijk diner, waarbij flink wat gedronken wordt, valt de vrouw in slaap. De man zit nu met de blinde opgezadeld. Ze kijken op de televisie naar een documentaire over kerken en kathedralen. De blinde vraagt de man om samen een kathedraal te tekenen, zodat de blinde zich er ook een voorstelling van kan maken. De man stemt, eerst met tegenzin, maar gaat allengs zo op in het tekenen dat hij zijn ogen sluit en vervolgens de plotselinge gewaarwording krijgt zich volledig te voelen als een blinde.

Raymond Carver wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grootste Amerikaans auteurs van de 20e eeuw en de belangrijkste kracht achter de heropleving van de Amerikaanse “short story” in de jaren tachtig. Daarnaast schreef hij ook poëzie: veel liefdesgedichten, vaak met een cynische ondertoon. Hij was getrouwd met dichteres Tess Gallagher en kampte zijn hele leven met forse drankproblemen, een onderwerp dat ook regelmatig terugkeert in zijn verhalen. In 1968 werd Raymond Carver opgenomen in de American Academy of Arts and Letters. Hij overleed in 1988 aan longkanker, 50 jaar oud.

Verhalen van Raymond Carver op Carver: