Maarten Biesheuvel

Maarten Biesheuvel
Foto: niet bekend

Maarten Biesheuvel (Schiedam, 1939), auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, is een Nederlandse schrijver. Hij debuteerde in 1972 met de verhalenbundel ‘In de bovenkooi’, waarmee hij onmiddellijk naam maakte.

Biesheuvel studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden vanaf 1960. Hij werd lid van de studentenvereniging Catena. Hij schreef voor het verenigingsblad en voor het Leids Universiteits Blad.

In Biesheuvels werk komt o.a. zijn bijzondere relatie tot uiting met de jurist en essayist Huib Drion en de hoogleraar Russische literatuur Karel van het Reve, wiens colleges hij volgde en die hij God noemde. Hij onderhield met hen een intensieve correspondentie. Een van zijn bekendste boeken is ‘In de bovenkooi‘, een collectie verrassende en eigenzinnige verhalen.

Hij heeft gewoond aan het Rapenburg, de Nieuwe Rijn en de Brahmslaan en woont anno 2013 nog steeds in Leiden, in een houten huis genaamd Sunny Home. Hij is getrouwd met Eva Gütlich. In 2015 wijdde de Groene Amsterdammer een mooi artikel aan Biesheuvel, waarin Onno Blom hem de ‘onbetwiste meester van het korte verhaal’ noemt.

Verhalen van Maarten Biesheuvel op Carver: